Burun Kanaması

Burnumuzun ve sinüslerimizin tüm içini döşeyen mukoza tabakasının içinde çok sayıda ağ gibi yapılar oluşturan kan damarları vardır. Bu kan damarları dış ortamın ısısına, nemine, alerji yüküne, bizim hormonal ve psikolojik durumumuza ve burun içindeki enfeksiyon ve enflamasyonlara  göre büyüyüp, küçülerek ( kan ile dolup veya kanını boşaltarak ) bu değişimlere yanıt verirler.

Herhangi bir nedenle bu kan damar ağlarının birisinin yırtılıp kanaması burunda kabuk oluşmuna neden olur. Oluşan bu küçük kabukcuklar mukozayı daha çok zedeleyip, daha çok kanama oluşmasına neden olur.

Klinikte en sık gördüğümüz kanama nedenleri burun için alerjiler ve enfeksiyonlardır. Allerji ve enfeksiyon dönemlerinde burun içinde kimyasal yapısı değişmiş ve yakıcı- zedeleyici bir sıvı oluşur. Ayrıca alerjili ve enfeksiyonlu dönemlerde biz hastalar da burnumuzu daha fazla temizleyip, silerek burun mukozasını tahriş edip kanamalara katkıda bulunuruz.

Bu durumlarda hem bu patolojiyi başlatan alerji veya enfeksiyonları hedef alan ilaç tedavileri ve burun mukozamızın zedelenmesini önleyici burun için özel üretilmiş jeller ile burun kanaması tedavi altına alınır. Burun damarlarının yakılması GEREKMEZ.

Daha nadiren yüksek tansiyon hastalarında damarların kan basıncının artması sonucu , aşırı düzeyde kan sulandırıcı kullanıldığı durumlarda veya burun içi bazı tümöral lezyonlarda  da burun kanamaları görülür. Yine sebepleri yok edilir. Bazı özel durumlarda bu kanayan damarların yakılması ( Koterize edilmesi ) gerekebilir.